online excel cursus gratis

Gratis Online Excel Cursus: Leer Excel Gemakkelijk en Gratis

Online Excel cursus: Leer gratis en gemakkelijk Excel gebruiken

Excel is een krachtige tool die veel gebruikt wordt in zowel professionele als persoonlijke omgevingen. Of je nu gegevens wilt analyseren, budgetten wilt beheren of grafieken wilt maken, Excel kan je helpen om deze taken efficiënt en effectief uit te voeren. Het goede nieuws is dat je nu gratis online Excel cursussen kunt volgen en de vaardigheden kunt ontwikkelen die nodig zijn om Excel optimaal te benutten.

Waarom een online Excel cursus?

Met de opkomst van e-learning platforms en online educatie is het nog nooit zo gemakkelijk geweest om nieuwe vaardigheden te leren, waaronder het gebruik van Excel. Een online cursus biedt vele voordelen ten opzichte van traditionele klassikale training:

Flexibiliteit: Je kunt leren op je eigen tempo en in je eigen tijd. Er zijn geen vaste lesuren of verplichtingen. Je kunt studeren wanneer het jou uitkomt.

Toegankelijkheid: Online cursussen zijn overal toegankelijk zolang je een internetverbinding hebt. Je kunt leren vanuit het comfort van je eigen huis, op kantoor of zelfs onderweg.

Kwalitatief lesmateriaal: Online cursussen worden vaak ontwikkeld door experts op het gebied van Excel. Je krijgt toegang tot hoogwaardig lesmateriaal dat stap voor stap uitlegt hoe je verschillende functies en formules in Excel kunt gebruiken.

Interactieve oefeningen: Veel online cursussen hebben interactieve oefeningen en opdrachten om je te helpen de geleerde concepten in de praktijk te brengen. Dit zorgt voor een beter begrip en helpt je om je Excel vaardigheden te versterken.

Waar vind je gratis online Excel cursussen?

Er zijn verschillende platforms waar je gratis online Excel cursussen kunt vinden. Hier zijn een paar populaire opties:

Microsoft Office Support: De officiële website van Microsoft biedt gratis tutorials en video’s die je stap voor stap door de basisprincipes van Excel begeleiden. Je leert onder andere hoe je gegevens invoert, formules maakt en grafieken maakt.

Coursera: Dit platform biedt een breed scala aan gratis Excel cursussen, ontwikkeld door gerenommeerde universiteiten en instructeurs. Je kunt leren op beginnersniveau of gevorderde technieken verkennen, afhankelijk van je behoeften.

YouTube: YouTube is een schat aan educatieve video’s, inclusief Excel tutorials. Veel experts delen hun kennis en ervaring via dit platform, waardoor het gemakkelijk is om specifieke functies en formules te leren.

LinkedIn Learning: Hoewel niet alle cursussen op LinkedIn Learning gratis zijn, biedt het platform wel een proefperiode waarin je toegang hebt tot duizenden cursussen, inclusief Excel trainingen.

Het belang van Excel vaardigheden

Het beheersen van Excel kan enorm waardevol zijn in zowel professionele als persoonlijke contexten. Het stelt je in staat om gegevens efficiënt te analyseren, rapportages op te stellen en complexe berekeningen uit te voeren. Dit kan je helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen, het verbeteren van je productiviteit en het vergroten van je carrièrekansen.

Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het leren van Excel via een gratis online cursus en ontwikkel de vaardigheden die je nodig hebt om succesvol te zijn in de moderne wereld.

 

6 Veelgestelde Vragen over een Gratis Online Excel Cursus: Wat is de Beste Cursus? Hoe Beginnen? Hoelang Duurt het om Excel te Leren? Wat is een Goed Boek? Hoe

 1. Wat is de beste Excel cursus?
 2. Hoe te beginnen met Excel?
 3. Hoe lang duurt het om Excel te leren?
 4. Wat is een goed Excel boek?
 5. Hoe werken met Excel online?
 6. Waar kan ik een Excel cursus volgen?

Wat is de beste Excel cursus?

Het bepalen van de “beste” Excel cursus is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je huidige vaardigheidsniveau, leerstijl en specifieke doelen. Er zijn echter enkele populaire Excel cursussen die hoogwaardig lesmateriaal en effectieve leermethoden bieden. Hier zijn een paar suggesties:

 1. Microsoft Excel-cursussen op de officiële website van Microsoft: Microsoft biedt gratis tutorials en video’s die je stap voor stap door de basisprincipes van Excel leiden. Dit is een goede optie als je nieuw bent in Excel of als je je basisvaardigheden wilt versterken.
 2. Coursera: Coursera biedt een breed scala aan Excel cursussen, ontwikkeld door gerenommeerde universiteiten en instructeurs. Je kunt kiezen uit beginnerscursussen tot meer geavanceerde technieken, afhankelijk van je behoeften.
 3. LinkedIn Learning: LinkedIn Learning (voorheen Lynda.com) heeft een uitgebreide bibliotheek met online cursussen, inclusief Excel trainingen. Hoewel niet alle cursussen gratis zijn, biedt het platform wel een proefperiode waarin je toegang hebt tot duizenden cursussen.
 4. YouTube: YouTube is een geweldige bron voor gratis educatieve video’s over Excel. Veel experts delen hun kennis en ervaring via dit platform, waardoor het gemakkelijk is om specifieke functies en formules te leren.
 5. Online tutorials en blogs: Er zijn talloze websites en blogs die gratis tutorials aanbieden over verschillende aspecten van Excel. Een eenvoudige zoekopdracht op internet kan je helpen bij het vinden van relevante bronnen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de beste Excel cursus voor jou persoonlijk afhangt van je leerbehoeften en -voorkeuren. Het kan nuttig zijn om verschillende cursussen uit te proberen en te kijken welke het beste bij je past.

Hoe te beginnen met Excel?

Als je wilt beginnen met Excel, zijn hier een paar stappen die je kunt volgen:

 1. Installeer Excel: Controleer of je Microsoft Excel op je computer hebt geïnstalleerd. Als dat niet het geval is, kun je een licentie aanschaffen via de officiële website van Microsoft of een abonnement nemen op Microsoft 365, waar Excel is inbegrepen.
 2. Verken de interface: Zodra Excel is geïnstalleerd, open je het programma en verken je de interface. Je zult verschillende tabbladen en opties zien, zoals Start, Invoegen, Pagina-indeling enzovoort.
 3. Leer de basisprincipes: Begin met het leren van de basisprincipes van Excel, zoals het invoeren van gegevens in cellen, het maken van formules en het bewerken van cellen. Je kunt hiervoor gratis online tutorials raadplegen of gebruikmaken van de ingebouwde tutorials in Excel zelf.
 4. Oefen met eenvoudige taken: Oefen met eenvoudige taken om vertrouwd te raken met Excel. Probeer bijvoorbeeld een eenvoudige berekening uit te voeren met behulp van formules of maak een eenvoudige grafiek.
 5. Leer geavanceerde functies: Naarmate je meer vertrouwd raakt met de basisprincipes, kun je beginnen met het leren van geavanceerdere functies in Excel. Dit omvat zaken als draaitabellen, datavalidatie, voorwaardelijke opmaak en macro’s.
 6. Volg een cursus: Als je diepgaandere kennis wilt opdoen, kun je overwegen om een online cursus te volgen. Er zijn veel gratis en betaalde cursussen beschikbaar die je kunnen helpen om Excel op een professioneel niveau te beheersen.
 7. Oefenen, oefenen, oefenen: Excel is een vaardigheid die je het beste leert door het regelmatig te gebruiken. Blijf oefenen met verschillende taken en probeer nieuwe functies uit om je vaardigheden verder te ontwikkelen.

Onthoud dat leren met vallen en opstaan gaat, dus maak je geen zorgen als iets niet meteen lukt. Met geduld, oefening en de juiste bronnen kun je Excel onder de knie krijgen en profiteren van de vele mogelijkheden die het biedt.

Hoe lang duurt het om Excel te leren?

De tijd die het kost om Excel te leren hangt af van verschillende factoren, zoals je huidige kennisniveau, de mate van toewijding en de specifieke vaardigheden die je wilt ontwikkelen. Over het algemeen kan het leren van basisvaardigheden in Excel relatief snel gaan, terwijl het beheersen van geavanceerde functies en formules meer tijd kan kosten.

Voor iemand met weinig tot geen ervaring in Excel kan het enkele weken duren om vertrouwd te raken met de basisprincipes, zoals het invoeren en formatteren van gegevens, het maken van eenvoudige formules en het creëren van basisgrafieken. Met regelmatige oefening en praktische toepassing kun je deze vaardigheden snel onder de knie krijgen.

Als je echter meer geavanceerde vaardigheden wilt ontwikkelen, zoals draaitabellen, complexe formules of VBA-programmering, kan het langer duren voordat je deze volledig beheerst. Het kan maanden of zelfs jaren duren om een hoog niveau van expertise in Excel te bereiken, afhankelijk van de tijd en energie die je erin steekt.

Het belangrijkste is consistentie en oefening. Door regelmatig te oefenen en nieuwe functies uit te proberen, kun je je Excel-vaardigheden gestaag verbeteren. Er zijn ook talloze online bronnen beschikbaar, zoals tutorials, video’s en oefeningen die kunnen helpen bij het versnellen van het leerproces.

Onthoud dat Excel een krachtige tool is met veel mogelijkheden, dus het is normaal dat het enige tijd kost om alle aspecten volledig te begrijpen. Blijf geduldig, blijf leren en blijf oefenen, en je zult merken dat je Excel-vaardigheden steeds sterker worden.

Wat is een goed Excel boek?

Er zijn veel goede Excel boeken beschikbaar die je kunnen helpen om je vaardigheden te verbeteren en diepgaande kennis op te doen over het gebruik van Excel. Hier zijn enkele populaire keuzes:

 1. “Excel 2019 Bible” door Michael Alexander en Richard Kusleika: Dit uitgebreide boek behandelt alle aspecten van Excel 2019, inclusief basisprincipes, geavanceerde functies en datamodellering. Het bevat ook praktische voorbeelden en oefeningen om je te helpen de geleerde concepten toe te passen.
 2. “Excel All-in-One For Dummies” door Greg Harvey: Dit boek is ideaal voor beginners of mensen die hun kennis willen opfrissen. Het behandelt verschillende onderwerpen, van basisvaardigheden tot geavanceerde technieken, zoals draaitabellen en macro’s.
 3. “Power Excel with MrExcel” door Bill Jelen: Dit boek richt zich op het maximaliseren van de mogelijkheden van Excel met behulp van krachtige functies en formules. Het bevat tips, trucs en real-world scenario’s om je te helpen efficiënter te werken met grote datasets.
 4. “Excel Formulas and Functions For Dummies” door Ken Bluttman: Als je specifiek geïnteresseerd bent in het leren van formules en functies in Excel, is dit boek een goede keuze. Het legt op een duidelijke en begrijpelijke manier uit hoe je formules kunt maken en gebruiken om complexe berekeningen uit te voeren.
 5. “Microsoft Excel Data Analysis and Business Modeling” door Wayne L. Winston: Dit boek richt zich op het gebruik van Excel voor gegevensanalyse en modellering. Het behandelt onderwerpen zoals statistiek, prognoses, optimalisatie en simulatie, met behulp van praktische voorbeelden en casestudy’s.

Het beste Excel boek voor jou hangt af van je huidige kennisniveau en specifieke doelen. Het kan ook nuttig zijn om recensies te lezen en een voorbeeldhoofdstuk te bekijken voordat je een definitieve keuze maakt. Onthoud dat oefening en praktische toepassing essentieel zijn om Excel echt onder de knie te krijgen, dus zorg ervoor dat je de geleerde concepten regelmatig in de praktijk brengt.

Hoe werken met Excel online?

Werken met Excel online is eenvoudig en handig. Hier zijn de stappen om te beginnen:

Open een webbrowser en ga naar de officiële website van Microsoft Office of naar de Microsoft 365-portal.

Log in op je Microsoft-account. Als je geen account hebt, kun je er een aanmaken.

Zodra je bent ingelogd, zoek je naar het pictogram van Excel of klik je op “Excel” in het menu met beschikbare apps.

Er zijn twee opties om aan de slag te gaan:

– Kies “Een nieuw leeg werkblad maken” om een nieuw Excel-bestand te openen zonder vooraf ingestelde gegevens.

– Kies “Een sjabloon gebruiken” om een vooraf ontworpen sjabloon te selecteren die past bij jouw behoeften (bijvoorbeeld een budgetsjabloon, to-do lijst, etc.).

Nu ben je klaar om te werken met Excel online! Het online programma heeft vergelijkbare functies als de desktopversie, maar met enkele kleine verschillen in de interface.

Gebruik het lintmenu bovenaan om verschillende functies en formules te vinden die beschikbaar zijn in Excel. Je kunt gegevens invoeren, formules maken, cellen opmaken en grafieken maken zoals je gewend bent.

Alle wijzigingen worden automatisch opgeslagen terwijl je werkt, dus er is geen risico dat je gegevens verliest.

Wanneer je klaar bent met werken, kun je het bestand downloaden naar jouw apparaat of het opslaan in de cloud (bijvoorbeeld OneDrive) voor gemakkelijke toegang vanaf elk apparaat.

Belangrijk om te weten is dat je een internetverbinding nodig hebt om Excel online te gebruiken. Daarnaast kunnen sommige geavanceerde functies en formules mogelijk niet beschikbaar zijn in de online versie, maar voor de meeste basis- en gemiddelde taken is Excel online een uitstekende optie.

Veel succes met werken met Excel online!

Waar kan ik een Excel cursus volgen?

Er zijn verschillende opties waar je een Excel cursus kunt volgen, zowel online als offline. Hier zijn enkele suggesties:

 1. Lokale opleidingsinstituten en volwassenenonderwijs: Veel steden en gemeenten bieden Excel cursussen aan via lokale opleidingsinstituten of volwassenenonderwijscentra. Deze cursussen worden vaak gegeven in een klassikale setting en kunnen variëren in duur en niveau.
 2. Online cursusplatforms: Er zijn tal van online platforms waar je Excel cursussen kunt vinden, zowel gratis als betaald. Enkele populaire platforms zijn Udemy, Coursera, LinkedIn Learning, Skillshare en edX. Deze platforms bieden een breed scala aan cursussen op verschillende niveaus, van beginners tot gevorderden.
 3. YouTube: YouTube is een geweldige bron voor gratis Excel tutorials. Veel experts delen hun kennis en ervaring via video’s op YouTube. Je kunt zoeken naar specifieke onderwerpen of functies die je wilt leren en tutorials bekijken die je stap voor stap door het proces leiden.
 4. Bedrijfstraining: Als je werkt bij een bedrijf, kan het zijn dat ze interne trainingen of workshops aanbieden voor Excel-gebruikers. Informeer bij de HR-afdeling of de afdeling die verantwoordelijk is voor training om te zien of er mogelijkheden zijn om een Excel cursus te volgen.
 5. Zelfstudie: Als je liever op eigen tempo leert, kun je ook kiezen voor zelfstudie met behulp van boeken, online bronnen en handleidingen die beschikbaar zijn op websites zoals Microsoft Office Support. Deze bronnen bieden gedetailleerde informatie over de verschillende functies en mogelijkheden van Excel.

Bij het kiezen van een Excel cursus is het belangrijk om rekening te houden met je niveau, leerstijl en doelen. Denk na over welke specifieke vaardigheden je wilt ontwikkelen en hoeveel tijd je kunt besteden aan de cursus. Vergeet niet dat oefening essentieel is bij het leren van Excel, dus zorg ervoor dat je voldoende tijd reserveert om te oefenen en de geleerde concepten toe te passen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.