excel cursus beginners

Leer de Basisprincipes van Excel met Onze Excel Cursus voor Beginners

Excel Cursus voor Beginners: Leer de Basisprincipes van Excel

Excel is een krachtige en veelgebruikte softwaretool die wordt gebruikt voor gegevensanalyse, rapportage, budgettering en nog veel meer. Of je nu een student bent, een professional op zoek naar carrièremogelijkheden of gewoon je vaardigheden wilt verbeteren, het leren van Excel kan enorm nuttig zijn. In deze Excel cursus voor beginners leer je de basisprincipes van Excel en krijg je een solide basis om verder te bouwen.

Wat leer je in deze cursus?

De Excel cursus voor beginners is speciaal ontworpen voor mensen die nieuw zijn in het gebruik van Excel of weinig ervaring hebben met de software. Tijdens de cursus leer je stap voor stap de belangrijkste functies en mogelijkheden van Excel kennen.

Kennismaking met Excel: Je begint met het verkennen van de interface van Excel en leert hoe je een nieuw werkblad kunt maken. Je leert ook navigeren door verschillende cellen, rijen en kolommen.

Basisformules en functies: In deze cursus leer je hoe je formules kunt gebruiken om berekeningen uit te voeren in Excel. Je leert eenvoudige wiskundige berekeningen maken, zoals optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Daarnaast maak je kennis met populaire functies zoals SOM, GEMIDDELDE en MAX.

Gegevensbeheer: Een belangrijk aspect van Excel is het beheren en organiseren van gegevens. Je leert hoe je gegevens kunt invoeren, bewerken, kopiëren en plakken. Daarnaast leer je hoe je gegevens kunt sorteren en filteren om specifieke informatie te vinden.

Grafieken maken: Excel biedt krachtige grafiekhulpmiddelen waarmee je gegevens visueel kunt presenteren. In deze cursus leer je hoe je verschillende soorten grafieken kunt maken, zoals staafdiagrammen, lijndiagrammen en cirkeldiagrammen.

Gegevensanalyse: Excel heeft geavanceerde functies voor gegevensanalyse. Je leert hoe je gegevens kunt samenvatten met behulp van draaitabellen en draaigrafieken. Daarnaast leer je hoe je voorwaardelijke opmaak kunt gebruiken om specifieke patronen in gegevens te identificeren.

Waarom deze cursus volgen?

Deze Excel cursus voor beginners biedt tal van voordelen, zoals:

Verbeterde productiviteit: Door Excel te beheersen, kun je taken sneller en efficiënter uitvoeren. Je leert handige sneltoetsen en trucs die tijd besparen.

Carrièremogelijkheden: Excel-vaardigheden worden steeds vaker gevraagd in verschillende industrieën. Het leren van Excel kan deuren openen naar nieuwe carrièremogelijkheden of je een voorsprong geven in je huidige baan.

Gegevensanalyse: Met Excel kun je grote hoeveelheden gegevens analyseren en bruikbare inzichten verkrijgen. Dit is waardevol voor zowel zakelijke als persoonlijke doeleinden.

Flexibiliteit: Excel is een veelzijdige tool die kan worden aangepast aan verschillende behoeften. Of je nu gegevens wilt analyseren, budgetten wilt maken of rapporten wilt genereren, Excel kan het allemaal.

Klaar om te beginnen?

Als je klaar bent om de basisprincipes van Excel te leren, is deze cursus voor beginners perfect voor jou. Met een stapsgewijze benadering en praktische oefeningen zul je snel vertrouwd raken met de essentiële functies van Excel. Schrijf je vandaag nog in en zet de eerste stap naar het verbeteren van je Excel-vaardigheden!

 

7 Veelgestelde vragen over een Excel cursus voor beginners

 1. Waar kan ik een Excel cursus voor beginners vinden?
 2. Wat is de beste manier om Excel te leren als beginner?
 3. Wat zijn de basisbeginselen van Excel voor beginners?
 4. Hoeveel kost een Excel-cursus voor beginners?
 5. Wat is er inbegrepen in een Excel-cursus voor beginners?
 6. Welke tips en trucs heb je nodig om te excelleren met Excel als beginner?
 7. Hoe lang duurt een cursus over Excel voor beginners gemiddeld?

Waar kan ik een Excel cursus voor beginners vinden?

Er zijn verschillende opties om een Excel cursus voor beginners te vinden. Hier zijn enkele suggesties:

 1. Online leerplatforms: Populaire online leerplatforms zoals Udemy, Coursera, LinkedIn Learning en Skillshare bieden een breed scala aan Excel cursussen voor beginners. Je kunt de cursussen bekijken, recensies lezen en degene kiezen die het beste bij je behoeften past.
 2. Lokale volwasseneneducatiecentra: Veel steden hebben volwasseneneducatiecentra die diverse cursussen aanbieden, waaronder Excel cursussen voor beginners. Neem contact op met je lokale educatieve instellingen om te zien of ze dergelijke cursussen aanbieden.
 3. Training door professionele trainers: Sommige bedrijven en individuele trainers bieden specifieke Excel trainingen aan voor beginners. Je kunt zoeken naar trainers in jouw regio of online die persoonlijke of groepstrainingen aanbieden.
 4. Boeken en handleidingen: Er zijn talloze boeken en handleidingen beschikbaar die specifiek gericht zijn op het leren van Excel voor beginners. Je kunt deze vinden in boekhandels, online winkels of bibliotheken.

Voordat je een cursus kiest, is het belangrijk om je doelen en leerstijl in overweging te nemen. Bekijk de inhoud van de cursus, de duur ervan, de prijs en eventuele beoordelingen om ervoor te zorgen dat het aansluit bij wat je wilt bereiken.

Onthoud dat oefening essentieel is bij het leren van Excel. Naast het volgen van een cursus is het aan te raden om zelf te oefenen met de geleerde concepten door middel van praktische oefeningen en het werken aan echte projecten. Op die manier kun je je vaardigheden versterken en vertrouwd raken met het gebruik van Excel in verschillende situaties.

Wat is de beste manier om Excel te leren als beginner?

Als beginner zijn er verschillende effectieve manieren om Excel te leren. Hier zijn enkele suggesties om je op weg te helpen:

 1. Online tutorials en cursussen: Er zijn talloze online tutorials en cursussen beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor beginners. Deze kunnen variëren van gratis YouTube-video’s tot betaalde cursussen op platforms zoals Udemy, Coursera of LinkedIn Learning. Kies een cursus die past bij jouw leerstijl en tempo.
 2. Oefenen met voorbeelden: Een goede manier om Excel onder de knie te krijgen, is door te oefenen met voorbeelden. Zoek naar Excel-sjablonen of oefenbestanden die speciaal zijn gemaakt voor beginners. Deze bestanden bevatten vaak stapsgewijze instructies en oefeningen om je te helpen de basisprincipes te begrijpen.
 3. Boeken en handleidingen: Als je liever vanaf papier leert, kun je overwegen om een boek of handleiding over Excel aan te schaffen. Er zijn veel boeken beschikbaar die specifiek gericht zijn op beginners en stapsgewijze instructies bieden.
 4. Praktische toepassing: De beste manier om Excel echt onder de knie te krijgen, is door het in de praktijk toe te passen. Probeer Excel te gebruiken voor taken zoals het beheren van persoonlijke financiën, het maken van budgetten of het analyseren van gegevens. Hoe meer je ermee werkt, hoe vertrouwder je zult worden met de functies en mogelijkheden ervan.
 5. Online forums en communities: Word lid van online forums of communities waar Excel-gebruikers samenkomen om vragen te stellen en kennis te delen. Dit kan een geweldige manier zijn om antwoorden te krijgen op specifieke vragen of om nieuwe tips en trucs te ontdekken.

Onthoud dat consistentie en oefening essentieel zijn bij het leren van Excel. Neem de tijd om regelmatig te oefenen en bouw geleidelijk je vaardigheden op. Met geduld en doorzettingsvermogen zul je al snel vertrouwd raken met deze krachtige softwaretool.

Wat zijn de basisbeginselen van Excel voor beginners?

Als beginner in Excel zijn er enkele basisbeginselen die je moet begrijpen om met de software te kunnen werken. Hier zijn enkele van de belangrijkste basisbeginselen van Excel:

 1. Werkbladen en werkmap: Excel bestaat uit werkbladen die in een werkmap worden georganiseerd. Een werkblad is als een vel papier waarop je gegevens kunt invoeren, bewerken en analyseren. Een werkmap kan meerdere werkbladen bevatten.
 2. Cellen, rijen en kolommen: De gegevens in Excel zijn georganiseerd in cellen, die worden aangeduid met een combinatie van letters (kolom) en cijfers (rij). Bijvoorbeeld, cel A1 bevindt zich in de eerste kolom en eerste rij. Rijen lopen horizontaal over het werkblad, terwijl kolommen verticaal lopen.
 3. Gegevens invoeren: Om gegevens in te voeren, klik je gewoon op een cel en typ je de gewenste informatie. Je kunt tekst, getallen, datums of formules invoeren.
 4. Formules en functies: Formules stellen je in staat om berekeningen uit te voeren in Excel. Ze beginnen altijd met het “=”-teken. Bijvoorbeeld, =A1+B1 voert een optelling uit van de waarden in cel A1 en B1. Functies zijn vooraf gedefinieerde formules die specifieke taken uitvoeren, zoals SOM(), GEMIDDELDE() of MAX().
 5. Opmaak: Met Excel kun je de opmaak van cellen aanpassen om ze visueel aantrekkelijker te maken. Je kunt lettertypen, kleuren, randen en achtergronden wijzigen om de gegevens gemakkelijker te lezen en te begrijpen.
 6. Sorteren en filteren: Excel biedt de mogelijkheid om gegevens te sorteren op basis van specifieke criteria, zoals alfabetisch, numeriek of op datum. Filteren stelt je in staat om specifieke gegevens te tonen of te verbergen op basis van bepaalde voorwaarden.
 7. Grafieken: Excel heeft krachtige grafiekhulpmiddelen waarmee je gegevens visueel kunt presenteren. Je kunt verschillende soorten grafieken maken, zoals staafdiagrammen, lijndiagrammen of cirkeldiagrammen.

Dit zijn slechts enkele van de basisbeginselen van Excel voor beginners. Naarmate je meer ervaring opdoet, kun je je vaardigheden uitbreiden en meer geavanceerde functies ontdekken die Excel te bieden heeft.

Hoeveel kost een Excel-cursus voor beginners?

De kosten van een Excel-cursus voor beginners kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de duur van de cursus, de lesmethode (online of klassikaal), de reputatie van de opleidingsaanbieder en eventuele extra materialen of certificeringen die worden aangeboden.

Gemiddeld kunnen de kosten voor een Excel-cursus voor beginners variëren tussen €100 en €500. Het is echter belangrijk om op te merken dat dit slechts een schatting is en dat de prijzen kunnen verschillen afhankelijk van het specifieke programma en de aanbieder.

Het is raadzaam om verschillende opleidingsaanbieders te vergelijken en te kijken naar wat zij precies aanbieden in hun cursuspakketten. Sommige aanbieders bieden mogelijk extra voordelen, zoals levenslange toegang tot cursusmateriaal of ondersteuning na afloop van de cursus.

Daarnaast zijn er ook online platforms beschikbaar waar je tegen een vast maandelijks bedrag toegang kunt krijgen tot meerdere cursussen, waaronder Excel-cursussen voor beginners. Dit kan een kosteneffectieve optie zijn als je geïnteresseerd bent in het leren van meerdere vaardigheden.

Het is altijd raadzaam om contact op te nemen met verschillende opleidingsaanbieders en hun prijzen en pakketten te vergelijken voordat je een beslissing neemt. Zo kun je ervoor zorgen dat je de best mogelijke prijs-kwaliteitverhouding krijgt voor jouw Excel-cursus.

Wat is er inbegrepen in een Excel-cursus voor beginners?

In een Excel-cursus voor beginners zijn verschillende elementen inbegrepen om je een grondige basis te bieden. Hier zijn enkele van de belangrijkste onderdelen die je kunt verwachten:

 1. Lesmateriaal: Je ontvangt uitgebreid lesmateriaal, zoals handleidingen, werkbladen en oefeningen, die je stap voor stap door de cursus begeleiden. Dit materiaal is ontworpen om gemakkelijk te volgen en begrijpelijk te zijn, zelfs als je geen voorkennis hebt van Excel.
 2. Instructievideo’s: Veel Excel-cursussen voor beginners bieden ook instructievideo’s waarin de docent de verschillende concepten en functies uitlegt. Deze video’s kunnen handig zijn om visueel te leren en complexe onderwerpen gemakkelijker te begrijpen.
 3. Praktische oefeningen: Om je vaardigheden in de praktijk te brengen, zul je tijdens de cursus regelmatig praktische oefeningen moeten maken. Deze oefeningen helpen je om vertrouwd te raken met het gebruik van Excel en stellen je in staat om de geleerde concepten toe te passen.
 4. Begeleiding en ondersteuning: In een goede Excel-cursus voor beginners krijg je begeleiding en ondersteuning van ervaren instructeurs. Ze staan klaar om eventuele vragen te beantwoorden, extra uitleg te geven en feedback te geven op jouw voortgang.
 5. Certificering: Sommige cursussen bieden een certificaat aan na het succesvol afronden van de cursus. Dit certificaat kan waardevol zijn om je vaardigheden aan te tonen bij sollicitaties of binnen je huidige werkplek.
 6. Flexibiliteit: Veel Excel-cursussen voor beginners worden online aangeboden, waardoor je flexibel kunt studeren op je eigen tempo en op een tijdstip dat jou het beste uitkomt. Dit stelt je in staat om de cursus te volgen zonder je dagelijkse verplichtingen te onderbreken.

Het is belangrijk om bij het kiezen van een Excel-cursus voor beginners te controleren welke specifieke elementen en ondersteuning worden aangeboden, zodat je de cursus vindt die het beste bij jouw behoeften past.

Welke tips en trucs heb je nodig om te excelleren met Excel als beginner?

Als beginner in Excel zijn er enkele handige tips en trucs die je kunnen helpen om te excelleren in het gebruik van deze software. Hier zijn een paar suggesties:

 1. Leer de basisformules: Formules zijn de kern van Excel. Begin met het leren van eenvoudige formules zoals optellen (=A1+B1), aftrekken (=A1-B1), vermenigvuldigen (=A1*B1) en delen (=A1/B1). Deze basisformules vormen de bouwstenen voor complexere berekeningen.
 2. Maak gebruik van sneltoetsen: Sneltoetsen kunnen je productiviteit aanzienlijk verhogen. Leer enkele veelgebruikte sneltoetsen, zoals Ctrl+C voor kopiëren, Ctrl+V voor plakken en Ctrl+Z voor ongedaan maken.
 3. Gebruik autofill: Met de autofill-functie kun je snel reeksen gegevens invullen. Typ bijvoorbeeld een waarde in een cel en sleep vervolgens de vulgreep naar beneden om dezelfde waarde in meerdere cellen te kopiëren.
 4. Gebruik celverwijzingen: In plaats van harde waarden in formules te gebruiken, kun je celverwijzingen gebruiken om dynamische formules te maken. Hierdoor kun je gemakkelijk gegevens bijwerken zonder alle formules handmatig aan te passen.
 5. Maak gebruik van tabellen: Excel-tabellen bieden een gestructureerde manier om gegevens te organiseren en analyseren. Door je gegevens als tabel op te maken, kun je gemakkelijk sorteren, filteren en berekeningen uitvoeren.
 6. Leer werken met grafieken: Grafieken kunnen complexe gegevens visueel weergeven. Experimenteer met verschillende grafiektypen en leer hoe je ze kunt aanpassen aan je behoeften.
 7. Maak gebruik van functies: Excel biedt een breed scala aan ingebouwde functies die je kunnen helpen bij het uitvoeren van complexe berekeningen. Leer enkele veelgebruikte functies, zoals SOM, GEMIDDELDE, MAX en MIN.
 8. Gebruik voorwaardelijke opmaak: Voorwaardelijke opmaak stelt je in staat om bepaalde regels toe te passen op cellen op basis van specifieke criteria. Dit kan handig zijn om patronen in gegevens te identificeren of belangrijke informatie te markeren.
 9. Zoek online bronnen: Er zijn talloze online tutorials, video’s en forums beschikbaar waar je meer kunt leren over Excel. Maak gebruik van deze bronnen om nieuwe trucs en tips te ontdekken en je vaardigheden verder te ontwikkelen.
 10. Oefenen, oefenen, oefenen: De beste manier om Excel onder de knie te krijgen is door ermee te oefenen. Probeer verschillende scenario’s uit, experimenteer met formules en functies, en pas wat je leert toe op echte gegevenssets.

Met deze tips en trucs kun je als beginner een solide basis leggen voor het gebruik van Excel en kun je stap voor stap je vaardigheden verbeteren. Onthoud dat oefening geduld vereist, dus wees niet bang om fouten te maken en blijf leren en experimenteren. Succes!

Hoe lang duurt een cursus over Excel voor beginners gemiddeld?

De duur van een cursus over Excel voor beginners kan variëren, afhankelijk van het leerplatform en de specifieke cursusinhoud. Over het algemeen kan een cursus voor beginners gemiddeld tussen de 10 en 20 uur duren. Dit omvat meestal videolessen, oefeningen en praktische opdrachten om de geleerde concepten toe te passen.

Het is belangrijk op te merken dat de duur van de cursus ook afhangt van je eigen leerstijl en het tempo waarin je nieuwe informatie kunt absorberen. Sommige mensen kunnen de cursus in een kortere tijd voltooien, terwijl anderen meer tijd nodig hebben om de concepten volledig te begrijpen.

Het is altijd raadzaam om bij het kiezen van een cursus naar de geschatte tijdsduur te kijken, zodat je kunt bepalen of dit past bij jouw beschikbare tijd en leerbehoeften.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.