Bespaar op parkeerkosten met slimme btw-aftrek voor ondernemers

Als ondernemer maak je waarschijnlijk regelmatig gebruik van de auto. Bij het parkeren van je auto komen er vaak kosten om de hoek kijken, maar hoe zit het eigenlijk met de btw op parkeerkosten?

In principe mag je als ondernemer de btw op parkeerkosten aftrekken als voorbelasting. Dit geldt echter alleen als de parkeerkosten zijn gemaakt voor zakelijke doeleinden. Als je bijvoorbeeld een afspraak hebt met een klant en hiervoor moet parkeren, dan zijn de parkeerkosten zakelijk en mag je de btw aftrekken.

Let wel op dat er een aantal uitzonderingen zijn. Zo mag je geen btw aftrekken op parkeerkosten die gemaakt zijn voor woon-werkverkeer. Als je dus dagelijks naar kantoor rijdt en hiervoor moet parkeren, dan mag je de btw op deze parkeerkosten niet aftrekken.

Ook bij gemengd gebruik van de auto gelden er speciale regels. Als je bijvoorbeeld zowel zakelijk als privé gebruik maakt van de auto en hierdoor ook parkeerkosten maakt, dan moet je een splitsing maken tussen zakelijke en privé-kilometers. De btw op parkeerkosten die gemaakt zijn voor privé-kilometers mag je niet aftrekken.

Het is dus belangrijk om goed bij te houden wanneer je wel of niet btw kunt aftrekken op parkeerkosten. Zorg ervoor dat je altijd duidelijk kunt aantonen dat de kosten zakelijk zijn gemaakt, bijvoorbeeld door het bewaren van bonnetjes en facturen.

Conclusie: als ondernemer kun je in principe de btw op parkeerkosten aftrekken als voorbelasting, mits deze kosten zakelijk zijn gemaakt. Let wel op de uitzonderingen, zoals parkeerkosten voor woon-werkverkeer en parkeerkosten die gemaakt zijn voor privé-kilometers. Houd altijd goed bij welke kosten zakelijk zijn gemaakt en bewaar de bonnetjes en facturen als bewijs.

Zorg dat je als ondernemer op de hoogte bent van de regels rondom btw op parkeerkosten. Houd je bonnetjes en facturen goed bij en scheur nooit zomaar een bonnetje af. Zo voorkom je problemen met de Belastingdienst en kun je optimaal gebruik maken van de aftrekbaarheid van parkeerkosten.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *